نوروفیدبک ورزشکاران در مشهد
نوروفیدبک دقیقاً چه تأثیری بر توانایی فرد در انجام ورزش دارد؟
بهبود توجه و تمرکز
برای حفظ توجه و تمرکز مغز به صورت خودکار تمام محرکهای غیرمرتبط و بیاهمیت را نادیده میگیرد و صرفا محرک مورد نظر را از فیلترهای توجهی خود عبور میدهد. در حالی که در ورزشهای مختلف ورزشکاران باید به محرکهای متفاوت و زیادی به صورت همزمان توجه نشان دهند. نوروفیدبک توانایی فرد را برای حفظ توجه در ادامه کار و در عین حال حفظ سطح بالایی از عملکرد مغز بهبود میبخشد.
بهبود کنترل عاطفی
مسلماً یکی از سختترین جنبههای ورزشکار بودن، توانایی عملکرد بدون تأثیرپذیری از محرکهای عاطفی است. اضطراب در مورد یک بازی بزرگ در آینده یا فشار روانی برای اجرای استانداردهای بالا میتواند بر عملکرد یک ورزشکار تأثیر منفی بگذارد. نوروفیدبک خلق و خو و ادراک عاطفی از جمله ادراک و توانایی مقابله با استرس را تثبیت میکند. این به طور کلی اضطراب را کاهش میدهد و مدیریت هیجانی لحظات پرتقاضا را آسانتر میکند. نوروفیدبک به کاهش حواسپرتی ناشی از این احساسات کمک میکند تا ورزشکار بتواند عملکرد مطلوبی داشته باشد.
کاهش روند زوال شناختی
با بالا رفتن سن، عملکرد مغز به طور طبیعی در مناطق خاصی مانند حافظه شروع به زوال میکند. همانطور که یک فرد باید بدن خود را تمرین دهد تا در بهترین شکل فیزیکی خود بماند، تناسب اندام برای مغز نیز برای حفظ بهترین عملکرد آن ضروری است. نوروفیدبک به عنوان این تمرین برای مغز عمل میکند تا بالاترین توانایی خود را حفظ کند. با بالا رفتن سن یک ورزشکار، کیفیت عملکرد آنطور که به طور طبیعی ضعیف میشود، ضعیف نمیشود، زیرا مغز در بهترین حالت خود باقی میماند.
بهبود خواب
خواب فرد به طور مستقیم بر نحوه انجام تمام کارهای فکری و فیزیکی در طول روز تأثیر میگذارد. ورزشکاران برای حفظ سلامت مغز به خواب ریکاوری و ترمیمی نیاز دارند. خواب همچنین به روند بهبودی و به حفظ سلامت جسمانی ورزشکار کمک میکند. ثابت شده است که نوروفیدبک کیفیت و عمق خواب را بهبود میبخشد که به طور مستقیم موجب بهبود عملکرد ورزشکار میشود.
بازیابی عملکرد مغز پس از آسیب مغزی تروماتیک
ورزشکاران به دلیل ماهیت ورزش دچار آسیب مغزی میشوند که در اثر حادثه یا ضربات کم شدت مکرر به مغز رخ میدهد. مثلا، زمانی که یک بازیکن فوتبال پس از سالها بازی، با سر به توپ ضربه میزند به دلیل آسیب مغزی ممکن است مشکلاتی از قبیل اختلال توجه، تمرکز، کنترل عواطف، تعادل و اختلالاتی نظیر اضطراب، افسردگی، بیخوابی و حتی تشنج ایجاد شود. نوروپلاستیسیتی توانایی طبیعی مغز برای سازماندهی مجدد خود با ایجاد شبکه های عصبی جدید و اصلاح اتصالات میباشد. به لطف نوروپلاستیسیتی، نوروفیدبک میتواند به مغز بیاموزد یک بار دیگر عملکرد طبیعی خود را انجام دهد حتی اگر سالها از آسیب اولیه گذشته باشد. از طرفی نوروفیدبک را میتوان دوپینگ اخلاقی برای ورزشکاران نامید. زیرا تنها با تنظیم امواج مغزی، به بهبود عملکردهای شناختی و حرکتی کمک کرده و میتواند در حیطههای گوناگون خصوصا برای ورزشکاران مفید باشد.