کارکرد های اجرایی
کارکرد های اجرایی شامل مهارت های رفتاری زیر می باشد که از طریق ارزیابی و توانبخشی شناختی قابل شناسایی و بهبود هستند.
۱. بازداری:
یکی از مهارت های رفتاری کارکرد های اجرایی بازداری است، به توانایی مهار و جلوگیری از افکار و یا پاسخهای بالقوه اشاره دارد که بتوان به کمک آن به صورت کاملا انتخابی تنها درگیر یک اقدام هدفمند شد. به عنوان نمونه وقتی که شما درگیر مطالعه یک کتاب درسی هستید، توجه خود به صدایی که از بیرون اتاق میآید را مهار میکنید.
۲. انعطافپذیری:
تفکر انعطافپذیر به شما اجازه میدهد خود را با اتفاقات غیرمنتظره سازگار کنید. شما با تفکر انعطاف ناپذیر، تحمل پایینی دارید، زود ناامید شده و نمیتوانید درباره یک مسئله از زوایای مختلف فکر کنید. تفکر انعطافپذیر به شما در حفظ یا تغییر توجه برای پاسخ به درخواستهای مختلف در موقعیتهای گوناگون کمک میکند.
۳. حافظه فعال:
حافظه فعال یا کاری، مسئول حفظ و دستکاری قسمتهای مجزا اطلاعات در طول دورههای کوتاه زمانی است و به شما و کودکتان کمک میکند اطلاعات کلیدی و مهم را در ذهنتان ذخیره کنید. کودک با حافظه کاری ضعیف حتی با توجه یا چندین بار تکرار، در به خاطر آوردن مستقیم اطلاعات با مشکل مواجه میشود.
۴. خودنظارتی:
خودنظارتی مهارتی است که به شما اجازه میدهد چگونگی انجام کار خود را ارزیابی کنید. شما با مهارتهای خودنظارتی ضعیف با گرفتن یک نمره پایین یا دریافت یک بازخورد منفی، به جای بررسی اشتباهات انجام شده به سرعت احساس درخودماندگی خواهید کرد.
۵. برنامهریزی
این مهارت به شما کمک میکند تا تصمیم خود را در مورد هدفهایتان گرفته و برای رسیدن به آنها برنامهریزی کنید. شما با مهارتهای برنامهریزی و اولویتبندی ضعیف مهمترین قسمتهای برنامه خود را نمیدانید.
۶. شروع
مهارت شروع تکلیف به شما در شروع و انجام یک فعالیت کمک میکند. کسی که در مهارتهای شروع یک تکلیف ضعیف است، در شروع کار متوقف میشود زیرا نمیداند که باید از کجا شروع کند.
۷. مدیریت وظایف
این مهارت به شما کمک میکند تأثیر اتفاقات را به طور ذهنی و فیزیکی پیگیری کنید. افراد با مهارتهای سازماندهی ضعیف به محض بروز یک محرک، جریان فکری شان را از دست داده و دچار حواس پرتی میشوند.
۸. مدیریت هیجانات
این مهارت به شما کمک میکند تا هنگام به وجود آمدن موانع، احساساتتان را کنترل کنید. افراد با مهارت کنترل احساسات ضعیف، اغلب بیشفعال هستند. آنها هنگامی که مورد انتقاد قرار میگیرند یا رفتارشان به یک نتیجه اشتباه منجر میشود، مشکلات رفتاری شدیدتری نشان میدهند.
۹. خود کنترلی
خود کنترلی توانایی تنظیم کردن و تغییر دادن پاسخها به منظور جلوگیری از رفتارهای نامطلوب، ترغیب به رفتارهای مطلوب و دستیابی به اهداف بلندمدت است. پژوهشها نشان دادهاند که داشتن خودکنترلی میتواند برای حفظ سلامتی و بهزیستی مهم باشد.